Een waterverzachter voorkomt kalkaanslag op je kranen en in de douche, maar is investeren in waterbehandeling inderdaad een must of overbodig? We behandelen de voor- en nadelen van waterontharders!
Wat is waterbehandeling?
Voor we aan ons lijstje met voor- en nadelen beginnen, willen we eerst kort uitleggen wat waterbehandeling eigenlijk is en waarvoor het gebruikt wordt. Bij waterbehandeling wordt er gebruik gemaakt van een waterverzachter of waterontharder. Deze verzachter filtert de kalk in het water om te voorkomen dat huishoudelijke apparaten en kranen beschadigd worden.
Er bestaan heel wat verschillende toestellen voor waterbehandeling en ook het type behandeling verschilt. Wil je hier meer over weten? Surf dan eens naar het Groene Huis of ga langs in één van de Groene Huizen in de verschillende showrooms van Facq!
De voordelen van investeren in waterbehandeling
- In de eerste plaats voorkomt waterbehandeling beschadiging aan je sanitaire installatie door zand- of roestdeeltjes. Dit vuil kan verstopping en lekken veroorzaken waardoor je waterverbruik hoger zou liggen. Dat wordt nu dus voorkomen.
- Ook beschermt een waterontharder je sanitair en andere huishoudtoestellen tegen kalk. Op die manier verbruik je minder energie en verslijten ze minder snel.
- Je kan dankzij waterbehandeling dus energie en geld besparen, want kalkaanslag is namelijk vaak de oorzaak van een hoger energieverbruik en van defecten aan de verwarmingselementen.
- Zacht water is bovendien comfortabel voor je huid en zorgt voor zacht wasgoed.
De nadelen van investeren in waterbehandeling
- Zacht water drinken is niet gezond door het hoge natriumgehalte. Als je dus kiest om te investeren in waterbehandeling, sluit je de waterontharder best alleen maar aan op de warmwaterleiding.
- Waterbehandeling is een investering met een redelijk hoog prijskaartje.
- Als je een waterontharder niet degelijk laat onderhouden, functioneren ze niet goed. Onderhoud is dus een must!
- Ook het zout bijvullen en om de zoveel jaar de filter vervangen is iets waar je rekening mee moet houden als je investeert in waterbehandeling.
Google+